"Μπορούμε": "Καμία μερίδα φαγητού χαμένη ξανά στη Ελλάδα"

2014-04-05 19:15
 
 
Συνέντευξη: Μαίρη Κάντα
 
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με τα ποσοστά της φτώχειας συνεχώς να αυξάνονται, θα περίμενε κανείς πως δεν θα σπαταλιόταν άσκοπα φαγητό. Και όμως! Στη Ελλάδα, υπάρχει τεράστια σπατάλη φαγητού, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Public Issue σχεδόν δύο στους δέκα Ελληνες πετούν το φαγητο τους στα σκουπίδια. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "ΜΠΟΡΟΥΜΕ" ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012, καταπολεμά την σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπερ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό. Η κυρία Αλέξια Μοάτσου, ιδρυτικό  μέλος της ομάδας "ΜΠΟΡΟΥΜΕ", μιλάει για  την εταιρεία και για τις δράσεις της.
 
Πώς γεννήθηκε η ιδέα του "ΜΠΟΡΟΥΜΕ";
Η ιδέα του ΜΠΟΡΟΥΜΕ γεννήθηκε από μία επίσκεψη της εμπνεύστριας του, κ. Ξένιας Παπασταύρου, σε μία ταβέρνα στο Χαλάνδρι και της διαπίστωσης ότι πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού από το τραπέζι που βρισκόταν με φίλους και την οικογένεια της θα κατέληγαν στα σκουπίδια, μετά το τέλος τους γεύματος. Τότε συνειδητοποίησε πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα και αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό ξεκινώντας από τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που θα γεφύρωνε το χάσμα πληροφορίας μεταξύ αυτών που έχουν και θέλουν να προσφέρουν φαγητό και αυτούς που το έχουν ανάγκη.
 
Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την καταπολέμηση της σπατάλης του περισσευούμενου φαγητού;
Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα θέμα που ενοχλούσε προσωπικά καθένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Ένα ακόμη κοινό μας στοιχείο είναι η ανάγκη δράσης ενάντια σε κάτι μεμπτό κοινωνικά και για αυτό σιγά-σιγά προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι ενάντια σε αυτό.
 
Προθυμοποιείται ο κόσμος να βοηθήσει στις δράσεις σας ή είναι επιφυλακτικός;
Πλέον, η προθυμία και ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Στην αρχή συναντήσαμε μεγάλη επιφυλακτικότητα και δισταγμό, τα οποία ξεπεράσαμε με επιμονή, διαφάνεια δράσεων και συγκεκριμένων διαδικασιών.
 
Πώς λειτουργεί η εταιρεία "ΜΠΟΡΟΥΜΕ"; Αν,για παράδειγμα, μετά από ενα πάρτι περισσέψουν πολλές μερίδες φαγητού τι θα πρέπει να κάνει κάποιος για να μη πεταχτεί το φαγητό και να δωθεί κάπου;
Είναι πάρα πολύ απλό: μπορεί να ψάξει στο χάρτη της ανάγκης που είναι αναρτημένος στο www.boroume.gr τα πλησιέστερα σημεία προσφοράς τροφίμων στην περιοχή του, να επικοινωνήσει μαζί τους για να διαπιστώσει αν χρειάζονται ότι του έχει περισσέψει και μετά να συνεννοηθεί για τη διαδικασία της μεταφοράς.Αλλιώς, μπορεί να μας πάρει ένα τηλέφωνο στο 2103237805 ή να μας στείλει ένα email στο info@boroume.gr για να βρούμε εμείς κατάλληλο φορέα-αποδέκτη προσφοράς του.
 
Ποια φαγητά που περισσεύουν θεωρούνται κατάλληλα για να δωθούν;
Όλα όσα είναι σε αποδεκτή ποιότητα, με άλλα λόγια όλα όσα θα τρώγαμε και εμείς οι ίδιοι στο σπίτι μας. 
 
Έχετε συναντήσει εμπόδια; Και αν ναι, πώς ξεπεράστηκαν;
Συναντήσαμε πολλά και μεγάλα εμπόδια. Τα ξεπεράσαμε με αφοσίωση στον κοινό μας στόχο, επιμονή στην εύρεση λύσεων, πίστη στις αξίες και αρχές που μοιραζόμαστε ως άνθρωποι και φυσικά πολλή δουλειά!
 
Τι σας δίνει δύναμη και θάρρος για να συνεχίσετε το έργο σας;
Αντλούμε πολύ μεγάλη δύναμη από το καθημερινή έργο του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, δηλαδή τη δικτύωση τροφίμων που αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια θα φτάσουν στο πιάτο αυτών που το έχουν ανάγκη. Η χαρά είναι πολλαπλή, καθώς εκτός από τον τελικό αποδέκτη, χαίρεται πολύ και ο δωρητής που βρίσκει τρόπο να προσφέρει και οι φορείς-αποδέκτες, οι οποίοι στηρίζονται έμπρακτα και ανέξοδα για αυτούς. 
 
Γιατί υπάρχει τόση σπατάλη φαγητού στη Ελλάδα; Τι πιστεύετε;
Κυρίως για λόγους λανθασμένων κοινωνικών προτύπων συμπεριφοράς, όπως η υπερβολική προσφορά φαγητού στα σπίτια, η υπερβολή παραγγελία φαγητού σε εστιατόρια και ταβέρνες και παράλληλα η μη διάδοση της συνήθειας να παίρνουμε μαζί μας ότι έχει μείνει, η έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
 
Είστε αισιόδοξοι για το μέλλον; Πιστεύετε πως θα καλυτερεύσουν τα πράγματα; 
Καταρχήν, ένα κοινό χαρακτηριστικό της ομάδας μας είναι ότι είμαστε αθεράπευτα αισιόδοξοι άνθρωποι. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα μιλάμε για διατροφική ανασφάλεια και όχι για «πείνα» με την έννοια του λιμού ή του ευρύ υποσιτισμού.Η σπατάλη φαγητού ήδη μειώνεται ραγδαία σε πολλά επίπεδα και είμαστε περήφανοι που έχουμε συμβάλλει και εμείς σε αυτό το επίτευγμα. Υπάρχουν ακόμα αρκετοί τομείς όπως π.χ. η περισσευούμενη αγροτική παραγωγή τους οποίους θα πρέπει να αλλάξουμε επίσης στο μέλλον.
 
Τέλος, ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε;
Θα θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα του ΜΠΟΡΟΥΜΕ: «καμία μερίδα φαγητού χαμένη» ξανά στην Ελλάδα, ειδικά όταν πλέον με τη βοήθεια του ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι τόσο εύκολο να μην πετάξουμε τίποτα. 
 
Ευχαριστώ πολύ