Δημήτρης Παπαδάκης: "Η καθημερινότητα δυστυχώς έχει αλλάξει"

2014-03-20 12:45
 
 
Συνέντευξη: Μαρία Κυρκίνη
 
Ο Δημήτρης Παπαδάκης είναι ηθοποιός, τον οποίο γνωρίσαμε στη πρώτη σεζόν της σειράς 'Κλεμμένα Όνειρα", στο ρόλο του "Σήφη". Κατάγεται από τα Ζωνιανά της Κρήτης γεννήθηκε στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Στη συνέντευξη, μιλάει για την νέα του θεατρική παράσταση,για την Κρήτη αλλά και την καθημερινή ζωή του σημερινού Έλληνα.
 
Δημήτρη, αρχικά, θα ήθελα να πω ότι έχεις κάνει καταπληκτική δουλειά στην σταδιοδρομία σου μέχρι στιγμής, ενώ είσαι νέος άνθρωπος. Έμαθα ότι ξεκινάς πρόβες για μια καινούργια θεατρική παράσταση. Θες να μας πεις λίγα λόγια για αυτό το θεατρικό έργο;
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Αν και δεν έχω κάνει και πολλά πράγματα, νιώθω ομως ή τουλάχιστον θέλω να πιστεύω ότι ειναι ουσιαστικά. Ναι όντως τώρα ετοιμάζουμε ένα καινούριο θεατρικό, σε μετάφραση-διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Κομνηνου. Το έργο είναι του Νικι Σίλβερ, του "κακού παιδιού του Μπρόντγουεϊ", όπως τον αποκαλούν. Το έργο ειναι μια αιρετική, καμμένη κωμωδία της οποίας ο τίτλος ειναι "fit".Διαδραματίζεται ανάμεσα σε δυο ζευγάρια, ένα γκει και ένα στρεϊτ, τα οποία εξαιτίας συγκεκριμένων καταστάσεων μπερδεύονται μεταξύ τους μέσα σε κωμικοτραγικές καταστασεις τις οποίες θα πρεπει να τις δεις γιατί αν στα πω θα στο χαλάσω! Για μένα το έργο αυτο δεν ειναι καθόλου κωμικό, είναι καθαρά ανθρωπιστικό και πολύ σοβαρό και δείχνει μέσα απο όλη την καυστικότητα και την ομότητα του συγγραφέα την πραγματική  ισότητα μεταξύ των ανθρώπων και μια άλλη ανθρώπινη πλευρά. Οι καταστάσεις όμως και οι χαρακτήρες ως έχουν και ειδικότερα οι περιπέτειες που τους βάζει ο συγγραφέας να περάσουν ειναι πραγματικά ξεκαρδιστικές! Το έργο θα ανεβεί στο θέατρο Βικτώρια αμέσως μετα το Πάσχα και θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
.
Πώς αισθάνεσαι για την εξέλιξή σου ως καλλιτέχνης;
Χαίρομαι παρά πολυ που η τύχη ή έστω η μοίρα ή ο Θεός αν μου επιτρέπεις μου φέρνει στον δρόμο μου άτομα αξιόλογα που εχουν γνώση και αγαπάνε πραγματικά αυτο που κάνουν. Μαθαίνω δίπλα τους, δουλεύοντας μαζί τους, εξελίσσομαι συνεχώς και  γίνομαι καλύτερος σε αυτό που κάνω.
 
Γνωρίζουμε επίσης ότι κατάγεσαι από την Κρήτη.  Θέλεις να μας πεις μερικά πράγματα για την καταγωγή σου; 
Θα σου πω ένα μυστικό...δεν ειμαι ολόκληρος απο την Κρήτη. Οι καταβολές μου ειναι λίγο πιο συνθέτες.  Με δύο λόγια θα σου πω ότι γεννήθηκα στην Ν. Αφρική και μεγάλωσα στην Κρήτη. Ο συνδυασμός ομως αυτός μου δίνει την δυνατότητα να δώ τα πράγματα με ένα αλλο μάτι.
Θα ήθελες να αλλάξει κάτι στη Κρήτη ή στη Ελλάδα γενικότερα;
Όσον αφορά την Κρήτη δεν θελω να αλλάξει τίποτα, αντίθετα με στεναχωρούν πράγματα που εχουν αλλάξει. Είναι ενας τόπος με παραδόσεις οι οποίες εμπεριέχουν τεράστια δύναμη και δυναμική. Οι χοροί, η μουσική, η απόλυτη σύνδεση με τη φύση...! Η καθημερινότητα δυστυχώς όμως έχει αλλάξει. Η εξέλιξη του τρόπου ζωής, η εξέλιξη της οικονομίας όπως είχε φτάσει προ κρίσης, το αίσθημα κατωτερότητας αν θες που μας εχουν επιβάλει σαν λαό με αποτέλεσμα την ξενομανία που μας διέπει, (τα λόγια του Πανούση το λένε ξεκάθαρα "θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος...") μας εχουν οδηγήσει, ή αν θες έχουμε επιλέξει σε ένα βαθμό να αφήσουμε πίσω τις παραδόσεις μας σαν κάτι bus class, σαν κάτι ξεπερασμένο...και δεν εννοώ μονο την Κρήτη αλλα όλη την Ελλάδα... Και αυτό το φοβάμαι. Το φοβάμαι διότι αυτή η άρνηση και η υιοθέτηση άλλων συμπεριφορών στη θέση των παραδόσεων επιφέρει κατάργηση της ταυτότητας και δεν το λέω έχοντας κάποιες πολιτικές πεποιθήσεις, ούτε σαν ενας κλειστόμυαλος που δε θέλει να βλέπει πέρα απο τη μύτη του. Απλώς λεω με όλη τη συνέπεια που με διέπει πως ένας άνθρωπος για να ολοκληρωθεί σαν κοινωνικό και πολιτικό ον πρέπει πρώτα να κατέχει την ταυτότητα του, τη γλώσσα, τις παραδόσεις, την ιστορία του. Μετά να μπει στην διαδικασία να γνωρίσει πραγματικά άλλους λαούς, κουλτούρες, χωρίς, προς θεού, να μπει σε θέμα σύγκρισης, απλώς να τους γνωρίσει ούτως ώστε να μπορέσει να κρατήσει τα θετικά τους στοιχεία (και οχι τα mac Donald's και τα "trends" της εποχής) και να εξελιχθεί. Αυτή ειναι η πραγματική εξέλιξη. 
 
 Τον προηγούμενο μήνα πρωταγωνιστούσες σε μία ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στη ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τι μήνυμα υπάρχει σε αυτή την ταινία;
Τι υπάρχει πέρα απο την αγάπη; 
 
Εκτός από την υποκριτική, με τι άλλο ασχολείσαι;
Τραγουδάω και γράφω μουσική. Για την ακρίβεια αυτήν την περίοδο παράλληλα με το θεατρικό ετοιμάζω και κάποιες μουσικές εμφανίσεις. Τις λεπτομέρειες των οποίων δεν μπορώ να σου αποκαλύψω ακόμα...Το μόνο που μπορώ  να σου πω είναι πως αν έρθεις σίγουρα θα περάσεις όμορφα..
 
 
Δημήτρη, σε ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή σου στην πρόσκληση από το onlinepaper.gr. Πες μας μερικά δικά σου  λόγια, κλείνοντας αυτή την συνέντευξη.
   Εγω σας ευχαριστω που με καλέσατε! Θα ήθελα να κλείσω με ευχές για διαύγεια του νου, ευθύτητα της κρίσης (της κριτικής ικανότητας εννοώ χαχαχα!) και την εύνοια της τύχης, ή της μοίρας ή του Θεού για οποίους θελουν, για ένα καλύτερο σήμερα και ένα φωτεινό αυριο! Σας ευχαριστω πολυ!