Η Θεσσαλονίκη γεμίζει κούκλες

2014-03-23 11:50

 

Εκατό κούκλες, πραγματικές εικαστικές δημιουργίες, πάνε... βόλτα σε γνωστά μπαρ και καταστήματα της Θεσσαλονίκης και περιμένουν να συνοδεύσουν τους θαμώνες τους.

Πρόκειται για δημιουργίες της εικαστικού Ντόμινι Λυμπέρη, η οποία είναι και πιανίστα και key - board player του συγκροτήματος «Ξάξακες» από το 1992.

Εχει σπουδάσει σχέδιο μόδας και θεατρικό κουστούμι και έκανε σεμινάρια μαριονέτας σε Λονδίνο και Πράγα. Εδώ και δύο χρόνια έχει στήσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένα εργαστήριο-ατελιέ, στο οποίο φτιάχνει τις κούκλες της, μαριονέτες, θεατρικές κούκλες και όλα όσα συνθέτουν τον δικό της διαφορετικό κόσμο.

Η πρωτότυπη αυτή έκθεση με τον τίτλο «Dolls and the city», που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, θα απλωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου σε πέντε γνωστά μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το «Baracca», το «Estrella», το «Ντορέ Ζύθος», το «Cantina Tropicana» και το «One Sweet Day», ενώ από τις 12 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου οι ψηλόλιγνες κούκλες θα βηματίσουν μέχρι τις βιτρίνες του «Fenafresh» στην οδό Παύλου Μελά και Μητροπόλεως.

Εμπνευση της δημιουργού είναι οι ταινίες του Tιμ Μπάρτον και η μουσική ροκ με την οποία έχει τη δική της δημιουργική σχέση μέσω του συγκροτήματος «Ξάξακες», με το οποίο έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις της δισκογραφικής δουλειάς του. Τα συναισθήματά της, διαφορετικά κάθε φορά, αποτυπώνονται και στις εκφράσεις στο πρόσωπο κάθε μιας κούκλας.

Ως πιο αγαπημένες της δημιουργίες θεωρεί δύο κούκλες μεγάλων διαστάσεων, μία που απαθανατίζει τον Ελβις Πρίσλεϊ και μια άλλη με τη μορφή μιας γιαγιάς, που έκανε εννιά ολόκληρους μήνες για να τις ολοκληρώσει.

Η Ντόμινι Λυμπέρη δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία, αλλά θέλει να μεταδώσει την τέχνη της και σε άλλους, διοργανώνοντας σεμινάρια στα οποία διδάσκει σε ενδιαφερόμενους την τέχνη κατασκευής της μαριονέτας και της θεατρικής κούκλας.

Η κατασκευή της κούκλας-μαριονέτας είναι μια απίστευτα δημιουργική διαδικασία και αυτό που την καθορίζει σε μεγάλο βαθμό είναι η κατασκευή του κεφαλιού.

Η Ντόμινι Λυμπέρη έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις δισκογραφικής δουλειάς και σε πολλές συναυλίες. Από το 1992 έως το 2006 ήταν η στιλίστρια και ενδυματολόγος του συγκροτήματος «Ξάξακες» καθώς επίσης σκηνογράφος και υπεύθυνη της σκηνικής παρουσίας των μουσικών.

Τα ρούχα του συγκροτήματος και τις περισσότερες σκηνικές καλλιτεχνικές δημιουργίες τα έχει κατασκευάσει η ίδια. Εχει επιμεληθεί το στάιλινγκ των καλλιτεχνών στα original βιντεοκλίπ των κομματιών «Στα ξαφνικά» και «Βασιλιάς», και έχει κατασκευάσει τα ρούχα και αξεσουάρ όλων των συμμετεχόντων.

Πηγή:etnos.gr