Σάλος με το βιβλίο της Ιστορίας

2013-10-14 13:09
 
Γράφει: Ειρήνη Σάββα (BA Media Studies-QMU)
 
Θυμάστε το 2007 την κουβέντα με το βιβλίο της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού «Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια» της Μαρίας Ρεπούση αφούπροκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο σε εκπαιδευτικό επίπεδο, αποσύρθηκε αμέσως από τα σχολεία. Τώρα, το νέο διδακτικό σύγγραμμα που αντικατέστησε εκείνο της κ. Ρεπούση βρέθηκε στο στόχαστρο αντιδράσεων. Με αποτέλεσμα το Υπουργείο Παιδείας να πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο του και το γιατί υπάρχει στα σχολεία. Όσο για το νέο διδακτικό σύγγραμμα είχε γραφτεί από ομάδα καθηγητών Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
 
Οι αντιδράσεις προήλθαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ζήτησαν την αντικατάσταση του βιβλίου επειδή έχει σοβαρά ιστορικά ατοπήματα και εξέφρασαν τα πιο κάτω επιχειρήματα:
 
  1. Η ιστορική αφήγηση του συγκεκριμένου βιβλίου χαρακτηρίζεται από μονομέρεια και δεν έχει καθόλου αντικειμενικότητα.
  2. Η ιστορική συνείδηση διαμορφώνεται από τα ανήλικα χρόνια ενός μαθητή, κυρίως όταν πηγαίνει Δημοτικό. Εκεί είναι που ο μαθητής διατυπώνει τα πρώτα του ερωτήματα, έτσι και πρέπει να υπάρχει μια λογική κατατόπιση των γεγονότων της ιστορίας του ελληνικού λαού.
  3. Το βιβλίο της ιστορίας δεν είναι για να υποβάλει απόψεις αλλά για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του παιδιού για την Ιστορία και να αναπτύξει την κριτική του σκέψη.
     
Για ποια ατοπήματα μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ;
 
Στο σχολικό αυτό εγχειρίδιο αποδίδεται η ίδρυση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στους Βρετανούς. Έφταιξαν οι Άγγλοι τώρα.
Μιλάμε για το σχετικό απόσπασμα που υπάρχει στην ενότητα Ε, Κεφάλαιο 9.
 
Ο Ιωάννης Μεταξάς χαρακτηρίζεται ως «πατέρας του έθνους» όχι ως δικτάτορας. Αποσιωπώνται τελείως οι εξορίες, οι διώξεις και οι φυλακίσεις επί Μεταξά. Το βιβλίο δεν αναφέρει πουθενά το καθεστώς της 4ης Αυγούστου ως δικτατορία. Μάλιστα παρουσιάζει τον Ιωάννη Μεταξά ως τον κατάλληλο να αναλάβει την εξουσία μετά από “κοινωνική αναταραχή που εκφραζόταν με πορείες, διαδηλώσεις και απεργίες”. Έτσι η αφήγηση αφήνει στους μαθητές την εντύπωση πως ήταν κάτι σαν πατέρας του έθνους που ήρθε να βάλει σε τάξη την ''πολιτική αστάθεια'' με την οποία βασανιζόταν η Ελλάδα.
Το σχετικό απόσπασμα για τον Μεταξά βρίσκεται στην ενότητα Ε, κεφάλαιο 6.
 
Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε για αυτά τα περιβόητα βιβλία ιστορίας. Μήπως τζάμπα μαλώνουν οι λαοί; Πάντως θυμάμαι στα δικά μου χρόνια στο δημοτικό σχολείο που μας έλεγαν για το κρυφό σχολειό και τόσος κόπος διάβασμα γιατί πάντα έπεφτε στα διαγωνίσματα. Μετά που πήγα για σπουδές βγήκαν βουλευτές και κοσμοσυρροή καθηγητές στα κανάλια και διάψευσαν την περίπτωση να υπήρχε κρυφό σχολειό και μπλα μπλα διότι επιτρεπόταν τότε το διάβασμα...
Αχ ρε πατρίς μπερδεμένη η ιστορία μας.