Gran Torino

2014-08-24 01:43

 

Γράφει: Ελίνα Λαγουδάκη

Κοιτώντας την λίστα με τις αγαπημένες μου ταινίες, και καθώς έψαχνα να βρω ποια θα είναι η πρώτη που θα σας παρουσιάσω, το μάτι μου έπεσε στο Gran Torino. Δεν σκέφτηκα καθόλου. Αυτή θα ήταν η πρώτη ταινία που , με βάση τα δικά μου δεδομένα, αξίζει να δείτε. 

Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου κριτικό. Ο μόνος λόγος που γράφω για ταινίες, είναι επειδή τις αγαπώ. Όλες. Και ειδικά αυτές που με αναγκάζουν να τις δω περισσότερες από 2 φορές.

Gran Torino, λοιπόν, και φυσικά ο Clint Eastwood, σε ρόλο πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη. Ο βετεράνος του πολέμου της Κορέας, Γουόλτ Κοβάλσκι, βλέπει την γειτονιά του να κατακλύζεται από Ασιάτες μετανάστες. Απομακρυσμένος από τα παιδιά του, και ενώ έχει χάσει την γυναίκα του, έχει ως μόνη του συντροφιά τον σκύλο του. Αν και είναι άρρωστος, δεν το ανακοινώνει σε κανέναν. Όταν ο Ασιάτης γείτονας του, πάει να του κλέψει το αμάξι, μια πολύτιμη Ford Gran Torino, οι δυο τους θα δεθούν με μια βαθιά φιλική σχέση. Δίπλα στον μικρό του φίλο σε κάθε τι, τον βοηθάει να σταθεί στα πόδια του, να ξεφύγει από όλα τα αρνητικά κομμάτια της ζωής του και να γίνει ένας σωστός άντρας. Όταν, όμως, αυτή η φιλία, γίνεται ο λόγος, η αδερφή του νεαρού να αποκτήσει προβλήματα, ο Κοβάλσκι προσπαθεί να βοηθήσει. Το αποτέλεσμα; Ο Eastwood να μας χαρίσει ένα συγκλονιστικό φινάλε. 

Η ταινία είναι αρκετά έντονη, παρουσιάζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τον ρατσισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις. Δυνατές σκηνές που σε κάποιους προκαλούν συγκίνηση. 

 

Αν και δεν ήταν υποψήφια για κανένα Όσκαρ, πήρε το βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας στην Γαλλιά. Η σελίδα IMDB.COM, την κατατάσσει στην θέση 136, στην λίστα με τις 250 καλύτερες ταινίες, με βαθμολογία 8,2.